Postoje neke stvari na koje morate obratiti pozornost neovisno o tome jeste li kupac ili ste prodavač nekretnine, a jedna od njih je da li je stan etažiran. Danas ćemo pričati o etažiranju stanova i prvenstveno o tome koliko je bitno razumjeti građevinsku, legalnu i marketinšku komponentu ovog postupka.

Stan u objektu tretira se kao suvlasnički dio objekta. Kad se obavi etažiranje, na temelju tehničke dokumentacije neke zgrade ili stvaranja nacrta ako ih nema, vlasništvo dijelova sređeno je i jasno propisano. Tada nema brige ni komplikacija što se tiče tavana, balkona, smočnica, rubnih prostorija, garaža, itd. Ponekad, ako živite u zgradi koja se koristi drugačije od onoga kako je namijenjena (recimo stanovi se koriste dvoetažno, iako nisu namijenjeni takvom korištenju), je potrebno u detalje raspisati koji kvadratni metar pripada gdje.

Etažiranje stana daje sigurnost

Čisti papiri pomažu pri upisu u zemljišne knjige, pomažu pri daljnjem rukovanju nekretninom u poslovnom smislu, ali i u privatnom (kupoprodaja ili darivanje nekretnina mogu se lako zakomplicirati). No, razloga da etažirate stan postoji mnogo. Osim ovih navedenih, koji se mogu sumirati u ideju „čist račun, duga ljubav“, postoje i oni za koje možda ne znate.

Kredit ne možete dobiti dok nemate etažiran stan

Hipoteku na nekretninu ne možete upisati dok god ne postoje apsolutno svi papiri koji će raščistiti situaciju. Zbog toga ćete morati etažirati stan i odijeliti granice.

Zaboravite na prodaju, dijeljenje i ostavinu

Ako ne znate što imate, kako ćete s time dalje? Ostavinska dioba ne funkcionira bez papira, a uz to nemate pravo niti prodavati prostor. Općenito nemate što prepisati nekom drugom dok god država nije sigurna što uopće imate za dijeliti dalje.

Ništa od poslovnih prilika

Ne možete voditi obrt niti tvrtku u prostoru koji nije etažiran – potrebno je puno jednoznačne papirologije u ovom procesu, a vi ju nemate za ponuditi. Zbog toga ćete morati obaviti proces etažiranja.

Kako izgleda postupak etažiranja?

Prvo ćete morati prikupiti svu tehničku dokumentaciju koju možete te ju usporediti s trenutnim stanjem objekta – je li išta mijenjano? Koristi li se objekt na način na koji je predviđeno?

Nakon toga morate obaviti izmjeru objekta. Naravno, tu se ne misli na to da uzmete metar i krenete mjeriti stan, već da kontaktirate geodeta i ostale nadležne ljude koji će ovu dokumentaciju dobro pregledati i poduzeti potrebne korake.

Sljedeći korak je izrada elaborata za etažiranje. Uz to će se morati napisati opći uvjeti u kojima će biti dosta pravnog jezika – bitno je da se odrede granice i da se zna tko i kako radi, što i gdje, odnosno koji je odnos suvlasnika ili vlasnika.

Pri kraju ćete morati imati i Međuvlasnički ugovor o prihvaćanju elaborata. On je uvjet za gruntovnicu, a morat će ga potvrditi svi suvlasnici – tako ćete biti sigurni da se radi o dokumentu koji zaista važi. Nakon što gruntovnica odobri upis etažiranja, proces završava jer imate vlasnički list sa opisanim stvarnim stanjem prostorija i površina kojih ste vlasnik.

U svakom slučaju nemojte u ovaj proces ulaziti sami, već kontaktirajte nekoga od povjerenja tko vam može pomoći pri razvijanju ovog plana. Vjerujte nam da si ne želite dodatne komplikacije u ovoj već kompliciranoj situaciji te da bi bilo najbolje i najlakše kad biste ovu situaciju odmah riješili na ispravan način. Svaka greška koju sad napravite izrodit će puno kompliciranijim pravnim procesom kroz koji definitivno ne že