Nakon proljeća 2021. godine, i proljeće 2022. donijet će novu priliku mladim obiteljima koji su u potrazi za vlastitim domom i to kroz novi krug APN kredita, subvencioniranih stambenih kredita za mlade.

Što su APN krediti i zbog čega su popularni?

APN krediti su krediti za mlade koje djelomično subvencionira država, a namijenjeni su kupnji prve nekretnine. Država pomaže na način da otplaćuje dio stambenog kredita, a iznos državne subvencije ovisi o razvijenosti mjesta u kojem se nekretnina kupuje. Duljina pomoći je ograničena na prvih pet godina otplate.

Iznosi subvencije se kreću od 30 do 51%, a kamatna stopa se nalazi u rasponu od 2 do 3%. Tako ćete recimo za kupnju nekretnine u Gunji ili Okučanima dobiti 51% subvencije mjesečne rate kredita, dok je taj iznos za Zagreb 30%.

Osobe koje mogu aplicirati za kupnju nekretnine su svi hrvatski državljani mlađi od 45 godina koji, isto kao njihovi partneri, nemaju nekretnina u svom vlasništvu ili u vlasništvu imaju samo jednu nekretninu koja je uporabna i koja se prodaje kako bi se kupila veća nekretnina.

Subvencioniranje se odobrava za kupnju stana ili kuće čija cijena ne prelazi 1500 eura po metru kvadratnom, a ukoliko prelazi, država ne subvencionira razliku u iznosu. Ukupan iznos kredita ograničen je na 100.000 eura i minimalni rok otplate od 15 godina. Osim toga, kupac nakon kupnje mora biti u vlasništvu nekretnine najmanje 2 godine nakon isteka perioda koji je subvencionirala država.

U slučaju ako imate djecu, vrijeme subvencije se produljuje pa država za svako dijete pomaže još godinu dana, a ako dobijete djecu za vrijeme trajanja subvencije država će pomagati po još dvije godine.

APN krediti održavaju cijene nekretnina

Pojavom APN kredita i porastom inflacije u posljednjih nekoliko godina cijena nekretnina je jako porasla, osobito u velikim gradovima poput Zagreba i Splita. U posljednje dvije godine cijena kvadrata nekretnine u tim je gradovima porasla i do 30 % što je ogromna razlika u cijeni. To znači da se 2021. godine za isti novac kao i 2019. godine može kupiti skoro za trećinu manja nekretnina.

Korisnici APN kredita većinom su zainteresirani za kupnju novogradnje, što se osobito vidi u Zagrebu gdje se nakon nedavnog potresa kupuju novije nekretnine, čvrsto građene i pojačane upravo za ovakve slučajeve. Trenutna cijena u gradu Zagrebu za novogradnju kreće se između 3 i 4 tisuće eura po kvadratu, a na rubnim dijelovima grada do 2500 eura. Neke nekretnine u centru grada imaju ekstremno visoke cijene kvadrata koje se kreću i do 8 tisuća eura po kvadratu.

Cijene nekretnina djelomično su porasle zbog pojave APN kredita, djelomično zbog malih kreditnih stopa koje banke nude kod podizanja stambenih kredita, ali i zbog sve veće želje mladih da se osamostale i odsele iz nekretnina koje dijele s roditeljima.

Je li isplativo uzeti APN kredit?

Iako je cijena nekretnina porasla još se uvijek može pronaći velik broj nekretnina po prihvatljivoj cijeni, osobito kad se uzme u obzir da će država nadomjestiti najmanje trećinu, a najviše polovinu iznosa kredita u prvih pet godina. Osobito su interesantne kuće i stanovi na rubovima grada, u područjima u kojima ima mnogo prirode i zelenila što je mladima idealna pozicija za podizanje obitelji.

Važno je napomenuti da se mladi bračni parovi nakon kupnje nekretnine obično upuste u širenje obitelji pa i ovdje iskoriste mogućnost produženja subvencije za nekoliko godina, ovisno o tome za koliko članova obitelj naraste u periodu subvencioniranja.

S obzirom na to da će cijene nekretnina i dalje rasti, i da je trenutni plan subvencioniranja ugovoren do 2024. godine, mogućnost dobivanja stana po ovako niskim kamatama i uz pomoć države bilo bi šteta propustiti, osobito ako vam je kupnja nekretnine bila u planu.