U današnje vrijeme pandemije COVID-19 virusa tržište nekretnina doživjelo je stagnaciju i blagi pad cijena. Cijene nekretnina mijenjaju se ovisno o raznim aspektima, a kroz ovaj tekst uputit ćemo vas na stvari koje utječu na cijenu nekretnine i samo tržište nekretnina.


COVID-19 i tržište nekretnina
Pandemija korona virusa prouzročila je velike probleme za tržište nekretnina u Hrvatskoj. Prilikom prvog vala virusa, tržište nekretnina je bilo u potpunoj stagnaciji, dok se je sada situacija gotovo normalizirala.

Budući da se posao agencija za nekretnine većinom odvija na terenu, trenutna situacija je povoljna, a s ponovnim uvođenjem karantene vjerojatno nas ne čeka jednak scenarij kao u proljeće, jer su se mnoge agencije za nekretnine okrenule modernom pristupu prodaje.


„Zahvaljujući“ nevidljivom neprijatelju, agencije za nekretnine (kao i mnoga druga poslovanja) bile su prisiljene digitalizaciji. Tako danas gotovo da ne postoji agencija koja ne uređuje redovno web stranicu s objavom novih oglasa, te ne koristi društvene mreže kao prodajni alat. Sve to olakšava potencijalnim kupcima brz pregled ponude i nekretnina, bez obzira da li vas pratili na nekoj društvenoj mreži ili su vas pronašli putem Google pretraživanja.

Što utječe na cijenu nekretnine?
Postoje dvije stvari koje imaju utjecaj na cijenu nekretnine, a to su stanje na tržištu nekretnina i karakteristike same nekretnine. Stanje na tržištu nekretnina je promjenjivi faktor, na koji ne možete utjecati, no na neke druge stvari poput uređenja nekretnine možete utjecati.


Glavna stvar koja utječe na cijenu nekretnine je njena lokacija. Nekretnine na odličnim lokacijama, poput centra grada ili prvog reda do mora, postižu znatno veću cijenu kod prodaje, od onih na manje atraktivnim lokacijama. Osim toga, površina nekretnine i okućnice igraju veliku ulogu prilikom određivanja cijene. Ova tri faktora određivanja cijene su nepromjenjiva i na njih ne možete utjecati.

S druge strane, postoji nekoliko stvari kod određivanja cijene na koje možete utjecati, a to su:

  • Brzina prodaje nekretnine – Ako nekretninu namjeravate prodati brzo, prodajna cijena će biti nešto niža od realne, kako biste što brže pronašli kupce.
  • Stanje nekretnine – Nekretnina koja zahtjeva adaptaciju ili renoviranje, postići će znatno nižu cijenu od nekretnina koje su u dobrom stanju. Ako vam prodaja nije žurna, renovacija nekretnine može vam pomoći da brže pronađete kupce i postignete veću cijenu nekretnine.
  • Uređenje nekretnine – Nekretnine sa starim i dotrajalim namještajem nisu oku ugodne i većina vlasnika odmah uračunava cijenu potrebnu za novi namještaj. Namještanje nekretnine prije prodaje može podignuti cijenu nekretnine i utjecati na brzinu prodaje.

Kako bi nekretninu prodali što brže i postigli što bolju cijenu, možete sami izvršiti sitne popravke na nekretnini i urediti je prije oglašavanja i razgledavanja potencijalnih kupaca. O ovim temama smo već pisali na našoj web stranici, a možete ih pročitati na linkovima:

Što utječe na tržište nekretnina?

Promjenjivi faktor cijene nekretnina, na koji vi ne možete utjecati, je trenutno stanje na tržištu nekretnina. Trenutno svjedočimo porastu cijena nekretnina u okolicama gradova, dok se stanovi u centru prodaju po nižoj cijeni. COVID-19 je neplaniran i samo jedan od razloga zbog kojeg su cijene nekretnina diljem svijeta doživjele pad, no osim njega postoji i niz drugih aspekata koji utječu na cijene nekretnina.

Trenutno, na cijene u Hrvatskoj utječe 4 glavnih aspekata, a to su:

  • Teže dobivanje stambenih kredita, zbog trenutne ekonomske situacije u svijetu
  • APN-ovi krediti za subvencioniranje prilikom kupnje nekretnina
  • COVID-19 pandemija
  • Turistička sezona ispod realnih očekivanja

Banke zbog trenutne situacije odobravaju kredite samo određenim ljudima i to najčešće isključivo svojim klijentima. APN-ovi krediti su u praksi uzrokovali rast cijena nekretnina na tržištu, no trenutno zbog drugih aspekata koji utječu na cijene, oni ne uspijevaju niti održavati cijenu nekretnina, već je ona u padu.

Korona virus je direktno utjecao na tržište nekretnina na proljeće, jer su agencije za nekretnine bile zatvorene i nitko nije išao u razgledavanje nekretnina. Trenutno ne utječe previše na rad agencija i prodaju, no zbog manjih prihoda od turističke sezone i problema koje uzrokuje u ekonomskom smislu, jedan je od glavnih razloga za pad cijena nekretnina.

Kako će se stanje na tržištu odvijati trenutno je teško predvidjeti, no kroz povijest su razne stvari uzrokovale pad cijena na tržištu te ponovni rast kroz godine.