Kupnja nekretnine predstavlja veliki pothvat i zahtjeva neka osnovna znanja oko papirologije i cijena nekretnina na određenom tržištu. Ona je često najveća financijska investicija kod pojedinaca, te je neophodno da joj pristupite maksimalno ozbiljno i u slučaju neznanja za pomoć angažirate stručnjake.
Nakon što ste pronašli idealnu nekretninu, razgledali ju i čini vam se kao najbolji odabir, ostaje jedan veoma bitan dio. Pregovori kod kupnje nekretnine su veoma bitna stavka u cijelom procesu, te je neophodno da im pravilno pristupite i pokušate ostvariti najbolje uvjete. Kroz pregovore dogovarate cijenu nekretnine koja treba predstavljati suglasan dogovor i pristanak obje strane. Bilo da nekretninu kupujete sami ili uz pomoć agencije, u pregovorima morate pristupiti s maksimalnom ozbiljnošću i unaprijed odlučenim stvarima. Kroz ovaj tekst detaljno ćemo vas uputiti u proces pregovora i savjetovati kako da im pristupite kao kupac nekretnine.

Odredite maksimalni budžet za kupnju
Ako kupujete nekretninu, prije kupnje morate odrediti maksimalni budžet prema kojem tražite nekretninu. U obzir možete uzeti i nekretnine koje se oglašavaju po nešto višoj cijeni, jer se od prodavatelja uvijek očekuje smanjenje cijene. Prije razmatranja ponuda, postavite gornju granicu cijene nekretnina koje tražite. Kod pronalaska nekretnine, zaobilazite nekretnine koje se nalaze iznad te granice i razmatrajte samo one koje su unutar budžeta ili malo iznad njega. Naravno, budžet definira i lokaciju, uređenje, površinu i ostale bitne stvari kod nekretnine, tako da s malim budžetom nemojte imati prevelika očekivanja.

Tri moguća scenarija kod kupnje nekretnine
Nakon što ste pronašli nekretninu koja zadovoljava vaša očekivanja i razgledali je, veoma je bitno da utvrdite koja je njena realna vrijednost. Sami ćete teško obaviti ovaj korak, jer zahtjeva poznavanje tržišta nekretnina na određenom području, karakteristike same nekretnine i njene dokumentacije, stoga će agent za nekretnine puno bolje moći utvrditi realnu vrijednost stana ili kuće.
Postoje tri moguća scenarija kod cijene određene nekretnine:
– Cijena nekretnine je realna – Kod ovog scenarija nemate puno prostora za spuštanje cijene, no uvijek se od prodavatelja očekuje da će za zainteresirane kupce barem malo sniziti cijenu.
– Cijena nekretnine je viša od realne prodajne – U ovom slučaju vlasnik je precijenio nekretninu i prodaje je po znatno višoj cijeni. Kod ovog scenarija imate puno prostora za spuštanje cijene, no o vlasniku ovisi hoće li je spustiti ili ne. Ako je nekretnina nedavno oglašena, moguće je da vlasnik i dalje smatra da je cijena realna i ne želi je spuštati ili mu prodaja zapravo uopće nije „hitna“. Ako nekretnina stoji na oglasnicima dulje vremena, vlasnik je vjerojatno shvatio da je oglašavana cijena prevelika i ići će vam na ruku, te spustiti njenu cijenu.
– Cijena nekretnina je niža od realne prodajne – Ovaj scenarij nije čest, a može sugerirati dvije stvari. Prva je da je vlasnik podcijenio vrijednost nekretnine ili žuri s prodajom, te ovo može biti odlična prilika. Drugi scenarij je da nekretnina za sobom vuče neuredne papire ili neke druge probleme, te ju je potrebno detaljno provjeriti. Kod ovog scenarija veliku ulogu u procesu kupnje može igrati agencija za nekretnine.

U detaljnom tekstu na našem blogu već smo pisali o prednostima angažiranja agencije za nekretnine, a možete ga pročitati na linku: http://pantovcak-nekretnine.hr/zasto-angazirati-agenciju-za-nekretnine/.

Pristupanje pregovorima kod kupnje nekretnine
Prilikom pristupanja pregovorima, morate imati na umu i očekivanja prodavatelja. Oni u većini slučajeva postavljaju višu cijenu nekretnine od one za koju žele prodati nekretninu. Prodavatelj si uvijek ostavlja prostor za smanjenje cijene kod zainteresiranih kupaca, te u većini slučajeva određuje donju granicu do koje je spreman spustiti cijenu u pregovorima i izaći vam u susret.

Pregovorima morate pristupiti maksimalno ozbiljno i poštivati drugu stranu. Nemojte podcjenjivati cijenu nekretnine ili nastojati previše spustiti cijenu. To može stvoriti negativan dojam na prodavatelja, koji će vas procijeniti kao osobu koja nije dobar kupac i na koju se ne isplati trošiti vrijeme. Prije pregovora, ispitajte teren, te istražite kakav je prodavatelj stav oko spuštanja cijene nekretnine. Kod razgledavanja nekretnine u slučaju da vidite neke dijelove kojima je potrebna adaptacija, odmah dajte do znanja prodavatelju da će taj dio nekretnine biti potrebno renovirati. Tako ćete kod pregovora moći spustiti cijenu s osnovanim argumentima. Agencija za nekretnine može vam pomoći kod pregovora, jer će imati bolji uvid oko mogućeg smanjenja cijena, te znatno više iskustva u pregovorima. Ako ste spremni nekretninu odmah platiti, tada cijenu možete spustiti više, nego ako prodavatelj mora čekati neko vrijeme da dođete do novaca ili da se vam se odobri stambeni kredit.

Pregovori zahtijevaju puno strpljenja
Nemojte žuriti i nastojati dogovoriti kupnju u što kraćem roku. Prije nego što iznesete ponudu koju ćete dati prodavatelju, dobro promislite i argumentirajte zbog čega je ponuda takva. Nastojite prodavatelju dati do znanja o tome koliko realno vrijedi nekretnina, te poštujte njihovu cijenu. Uzajamno poštovanje je veoma važno kod pregovora, a bitno je i da ne žurite s kupnjom. Kupnja nekretnine je jedna od najvećih životnih investicija kod mnogih ljudi, tako da budite sigurni da je upravo ta nekretnina mjesto u kojem želite provesti ostatak života.