Kupnja prve nekretnine, bez obzira je li riječ o kući ili stanu, vrlo je važna odluka koja ima veliki utjecaj na čitavu obitelj i životni stil svih ukućana. Riječ je o velikoj investiciji koju mnogi mladi parovi financiraju kroz stambene kredite ili uz pomoć svojih roditelja.

Je li kupnja nekretnine pravo rješenje za vas, isplati li se ulagati u nju i kako najlakše doći do novog doma otkrijte u nastavku teksta.

Vlastiti dom ili podstanarstvo?

Rijetko koji čovjek ne žudi za vlastitim domom i životom unutar svojih četiri zida. Ponekad se to čini gotovo neostvarivim, osobito za ljude koji nemaju mogućnost dizanja kredita. No, u životu se konstantno događaju promjene i prema njima se uvijek treba ravnati, pa tako može doći i do trenutka da ste u stanju kupiti svoj prvi stan.

Podstanarstvo ima svojih prednosti!

Imate priliku birati stan kakav želite (a ako vam se ne sviđa samo potražite drugi); možete promijeniti  kvart ako pronađete novi posao koji se nalazi daleko od trenutnog smještaja, a nemate ni kreditnu obavezu koju ste dužni podmirivati. Osim toga, u podstanarski stan ne morate ništa ulagati, jer sve popravke i izmjene dužnost su najmodavca.

No, je li to zaista ono što tražite?

Podstanar nikad nema svoju privatnost u potpunosti, jer najmodavac uvijek ima pravo doći vidjeti drži li se podstanar svojeg dijela obaveza. U stanu, najčešće, ne možete promijeniti ništa niti mu dati dozu svoje osobnosti.

Ili biste htjeli imati malenog psa, ali najmodavac je zabranio držanje kućnih ljubimaca. Djecu konstantno trebate upozoravati da stan nije vaš i da trebaju paziti na namještaj, tepih i sve predmete u kući. A onda se jednog dana, kad ste se nekako uspjeli udomaćiti u „tuđi“ stan dogodi da vam najmodavac otkaže najam jer ima neke nove planove sa stanom…

Koliko god vam je teško donijeti takvu odluku, kupovina vlastite nekretnine ima veliku prednost pred podstanarstvom i vrijeme je da donesete odluku o stvaranju vlastitog doma.

Kupovina stana na najjednostavniji način

Ako ste dobro razmislili o svemu, razmotrili vlastitu financijsku situaciju i imate tu sreću da si možete priuštiti vlastiti dom (da ste kreditno spodobni), vrijeme je da se prihvatite posla.

Mnogi se za kupnju stana odluče tek nakon nekoliko godina podstanarstva i otkrića da je njihov mjesečni najam gotovo identičan iznosu mjesečne rate kredita te da su već mogli otplatiti dio stana. Običnom računicom možete doći do šokantnog otkrića da ste kroz 5 godina podstanarstva mogli već otplatiti priličan broj kvadrata vlastitog stana te da ste i dalje u tuđoj nekretnini, a novce svaki mjesec opet morate davati, jednako kao što bi morali i otplaćivati kredit.

Jednom kada odlučite da je vrijeme da krenete na svoj put i prestanete ovisiti o drugima, bez obzira je li riječ o najmodavcu ili roditeljima, morate dobro proučiti sve opcije koje vam se nude. Na tržištu se nalazi mnogo nekretnina, starih ili novih. Cijene se mijenjaju sa zahtjevima tržišta, s lokacijama i veličinom nekretnine. Prije kupnje potrebno je dobro proučiti građu i prikupiti što više informacija o tome.

Zašto angažirati agenciju za nekretnine?

Ako niste vični ovakvom poslu, nemate vremena ili samo želite imati sve ispravne papire i pravnu podršku koja se razumije u takvo poslovanje, najbolje rješenje za vas je odlazak u ovlaštenu i pouzdanu agenciju za nekretnine koja će osigurati da kupnja nekretnine „prođe glatko“.

Agencije za kupoprodaju nekretnina imaju ažurirane baze kupaca i prodavatelja pa će brzo pronaći nekretninu koju želite. Pomoći će vam pregovarati oko cijene i pružiti pravnu podršku pri uvidu u vlasničke papire, kupoprodajne ugovore i slično.

Osim što ćete uštedjeti puno dragocjenog vremena od velike će vam pomoći biti i savjeti agenata koji najbolje poznaju tržište i koji će vas uputiti u trenutno stanje i preporučiti vam onu nekretninu koja će zadržati svoju vrijednost bez obzira na promjene na tržištu.