Vlastiti dom san je mnogih mladih obitelji, ali ne odlučuje se svaka od njih za stan. Mnogim mladim roditeljima najveća je želja imati vlastitu kuću s okućnicom, osobito onima koji su svoje djetinjstvo proveli u kući i koji su naučeni na privatnost i udobnost koju ona nosi.

S obzirom na to da je vrlo teško kupiti kuću koja bi u potpunosti odgovarala željama, mnogi će se ipak odlučiti na kupnju zemljišta i gradnju nekretnine. Takva velika i važna investicija sa sobom donosi mnoga pitanja na koja kupci često nemaju odgovore, no zato smo mi ovdje, s popisom stvari na koje treba obratiti pažnju kod kupnje zemljišta.

1. Informirajte se u Uredu za prostorno planiranje

Da bi na nekom zemljištu mogli početi graditi svoju kuću iz snova, zemljište koje kupujete mora biti građevinsko ili u zoni građenja. Ovu ćete informaciju iz prve ruke dobiti u Uredu za prostorno planiranje gdje će vam otkriti smije li se na tom zemljištu graditi, što se smije na njemu graditi i pod kojim urbanističkim uvjetima. Također ćete dobiti odgovore na pitanja koja je propisana minimalna veličina zemljišta i koliko vaša građevina mora biti udaljena od susjedove. Te informacije se također mogu pronaći i na internetu na službenim stranicama pojedinih gradova i općina (urbanistički, prostorni planovi).

2. Obratite pažnju na čiste papire

Ako odaberete zemljište svojih snova na vama idealnoj lokaciji, kao hladni tuš nakon kupnje vam može doći informacija da dokumentacija zemljišta nije valjana ili da imovinsko-pravni odnosi na zemljištu nisu sređeni. U vlasničkom listu možete dobiti informaciju postoji li pravo zakupa, hipoteka, spor ili neko drugo opterećenje koje vam može onemogućiti kupnju zemljišta i dobivanje čistih papira. Ovo svakako provjerite prije kupnje, a možete angažirati odvjetnika ili agenciju za nekretnine da to provjeri za vas.

3. Obratite pažnju na lokaciju

Lokacija najviše utječe na cijenu zemljišta. Cijena zemljišta u središtu grada uvijek je prilično veća od zemljišta na rubnim dijelovima grada ili u manjim prigradskim mjestima. Web mjesta na kojima možete doći do katastarskih i gruntovnih (vlasničkih) informacija su: https://geoportal.dgu.hr/, https://oss.uredjenazemlja.hr/, https://www.katastar.hr/, https://geoportal.zagreb.hr/Karta?tk=2 (za Grad Zagreb), i sl.

4. Infrastruktura je važan element pri kupnji zemljišta

Važan element pri kupnji zemljišta je infrastruktura jer nedostatak infrastrukture prilično poskupljuje gradnju kuće. Struja, kanalizacija, voda, plin, telefon, Internet – sve su ovo važni faktori pri kupnji zemljišta. Ako nema infrastrukture zemljište bi trebalo biti prilično jeftinije jer dovođenje infrastrukture ima visoku cijenu.

5. Zemljište je bezvrijedno ako mu ne možete pristupiti

Prije nego kupite zemljište koje vas zanima mora provjeriti ima li ono pristup s javnog puta te ima li uređenu služnost prolaza bez koje nećete moći pristupiti svom zemljištu. Ovo možete provjeriti u zemljišnoj knjizi.

6. Komunalni doprinos je važna stavka

Ako je do zemljišta koje je predmet kupnje ranije provedena infrastruktura niti je ikad na njemu bila izgrađena neka građevina, vlasnik zemljišta mora platiti komunalni doprinos na cijelo zemljište, po koeficijentima općine u kojoj se zemljište nalazi. Ovdje može biti riječ o jako velikom iznosu pa je važno dobro se informirati i vidjeti postoji li način da se ovaj doprinos umanji. Stoga je svaka informacija važna, osobito ako postoji mogućnost da se iznos komunalnog doprinosa plati u ratama ili čak  da se ne plati zbog ispunjenja određenih uvjeta.

Kako bi bili sigurni da je zemljište koje kupujete kvalitetno i da je cijena realna, angažirajte agenciju za nekretnine i osigurajte se od mogućih prijevara i gubitka svog slobodnog vremena.