Kupnja zemljišta opasnija je investicija od kupnje stambene nekretnine i sa sobom nosi veće rizike. Isplativost prilikom gradnje nekretnine može biti veća od njene kupnje, no znatno je dulji proces. Troškovi izgradnje, opremanja, priključenja na infrastrukturu i samog zemljišta moraju se uračunati prije kupnje, te ćete tada imati nešto više informacija o potencijalnom trošku izgrađene kuće. Da li se na nekom zemljištu može graditi, tj. je li zemljište građevinsko, lako se može provjeriti u gradskim uredima za prostorno uređenje, uvidom u generalni urbanistički plan, prostorni plan i preko raznih specijaliziranih web stranica (geoportal.dgu.hr), no to nije jedina stvar na koju morate paziti prilikom kupnje. Kroz ovaj tekst nastojat ćemo vas voditi kroz cijeli proces kupnje zemljišta, od samog pronalaženja odgovarajućeg zemljišta, do nekoliko korisnih savjeta koje morate imati na umu. Stoga, nastavite čitati!

Pronalazak zemljišta koje zadovoljava vaše potrebe

Prva stvar koju morate napraviti je imati neke zahtjeve od zemljišta koje tražite. Kolika površina vam je potrebna, koliki je vaš budžet i na kojoj lokaciji tražite zemljište – tri su glavne karakteristike s kojima se upućujete u pronalazak. Zemljište možete tražiti sami, na raznim portalima koji ih oglašavaju ili angažirati agenciju za nekretnine. Prednost angažiranja agencije je, osim samog pronalaska idealnog zemljišta, briga oko pregledavanja zemljišta i sve potrebne dokumentacije, te u konačnici prijepis vlasništva. Ako niste upućeni u postupak kupnje, svakako je pametno angažirati agenciju, jer ćete tako biti sigurni da niste prevareni i da je vaša investicija opravdana, te ćete uštedjeti znatno više vremena.

Na našem blogu već smo napisali detaljan vodič kroz kupnju nekretnine (link ka tekstu: http://pantovcak-nekretnine.hr/vodic-kroz-kupnju-nekretnine/), koji svakako trebate pročitati ako namjeravate kupiti nekretninu.

Koliko budžeta potrošiti na zemljište?

Prva investicija prilikom gradnje nekretnine iz temelja je kupnja zemljišta. Najveći rizik kod ovakve odluke je hoće li se konačna investicija isplatiti. Bilo da je vaša namjera gradnja i prodaja nekretnine ili planirate izgraditi nekretninu za sebe, neophodno je da cijeli proces prođe planirano i da konačna vrijednost nekretnine bude veća od uloženog budžeta. Zbog toga, prva stvar koju morate odlučiti je koliki budžet planirate potrošiti na kupnju zemljišta. Prilikom kupnje obratite pažnju na njegovu veličinu i uvjete gradnje za željenu lokaciju. Pronađite zemljište koje odgovara veličini nekretnine koju planirate graditi i dovoljnom prostoru za okućnicu.

Lokacija zemljišta je također bitna

Lokacija i veličina zemljišta su dvije glavne stvari koje mu definiraju cijenu. Naravno, na cijenu utječe i da li je građevinsko ili poljoprivredno zemljište, no kroz tekst ćemo se orijentirati na građevinska. Poljoprivredna zemljišta prije gradnje zahtijevaju preinaku u građevinska, a to je dodatni proces koji zahtjeva vremena i novaca, no i nije uvijek izvedivo. Prilikom odabira lokacije, obavezno provjerite i prostorni plan te lokacije, kako biste dobili širu sliku o tome po kojim koeficijentima možete planirati gradnju i kako će okolica izgledati u budućnosti. Uvidom u prostorni plan možete vidjeti što se planira graditi na toj lokaciji, koja je minimalna površina zemljišta na kojem je dopuštena gradnja, koliki je koeficijent izgradivosti, koliko nadzemnih etaža smijete izgraditi i mnoge druge korisne stvari, poput položaja vodovoda, dalekovoda ili kanalizacije. Ovisno o vašim željama i lokaciji na kojoj želite izgraditi nekretninu, ovisi i cijena zemljišta. Zemljišta na mirnijim lokacijama su znatno jeftinija od onih u užem centru grada ili blizu mora. No, lokacija utječe i na cijenu nekretnine koju ćete izgraditi, tako da je veoma važna kod odabira.

Montažne kuće sve su popularnije

Trendovi gradnje montažnih kuća su u porastu u cijelom svijetu. Razlozi za to su mnogobrojni, od znatno niže cijene, do potpuno opremljene montažne kuće i maksimalne iskoristivosti prostora u njoj. Montažna kuća je i znatno brže useljiva, no postupak ishođenja građevinske dozvole je jednak kao i kod klasične gradnje.

Ako ste u potrazi za idealnim zemljištem na kojem planirate graditi nekretninu, tada vam agencija za nekretnine može pomoći u pronalasku. Veoma je važno da unaprijed znate vaš budžet, željenu lokaciju i veličinu zemljišta, te će vas prema tome agenti kontaktirati s ponudama. Kao i kod kupnje nekretnine, papiri i završne procedure nerijetko sa sobom nose rizike i stres. Agenti za nekretnine imaju dugi niz godina iskustva i kroz cijeli proces će vas voditi od početka do kraja, te će vam uštedjeti vrijeme i spasiti vas od nervoze.