Kod mnogih prodavatelja prije oglašavanja nekretnine, javlja se pitanje o isplativosti adaptiranja nekretnine prije prodaje. Ovisno o vašim ciljevima i trenutnoj situaciji na tržištu, home staging može biti dobra odluka. Naravno, uređena nekretnina će se prije prodati i postići nešto višu cijenu, no pitanje je hoće li se investicija isplatiti. Postoji niz stvari koje možete učiniti sami i popraviti, kako bi nekretnina bila privlačnija potencijalnim kupcima i brže prodana. Uređenje kompletne nekretnine i promjena namještaja može ju učiniti primamljivijom i podignuti njenu cijenu, no je li isplativo? Odgovor na ovo i još mnoga druga pitanja saznajte u nastavku teksta.

Prvi dojam je ključan za kupnju
Kako bi nekretnina bila brzo prodana i postigla višu cijenu, neophodno je da bude privlačna kupcima. Prvi dojam je najvažniji za prodaju, a igra ulogu kod pretraživanja oglasa i razgledavanja nekretnine. Kako bi se u mnoštvu oglasa vaša nekretnina isticala, neophodno je da su fotografije što bolje i da nekretnina izgleda uređeno. Nakon što vas kupci kontaktiraju i krenu u razgledavanje, prvih nekoliko trenutaka stvorit će osjećaj kod njih žele li kupiti nekretninu ili će odustati. Postoje neke stvari koje možete učiniti prije oglašavanja nekretnine:

– Popravak i adaptacija nekretnine – Bez dodatnih ulaganja možete sami obaviti neke popravke i uređenje nekretnine. Nastojte popraviti sve sitne detalje, koji se možda ne čine bitnima, ali mogu podignuti vašu nekretninu u očima kupaca i dati im do znanja da ste brinuli o nekretnini.
– Izbacite stari namještaj – Čak i ako ne planirate kupovati novi namještaj, izbacivanje starog i dotrajalog namještaja je dobra odluka. Tako će prostor dobiti na veličini i može izgledati znatno primamljivije potencijalnim kupcima.
– Uređenje okućnice – Ako prodajete kuću s okućnicom, pobrinite se o njoj i dovedite je u red. Maknite sve nepotrebne stvari iz nje i pobrinite se da prilikom dolaska ostavi pozitivan dojam na kupce, prije nego što zakorače u nekretninu.

Opremanje nekretnine prije prodaje
Ako vam se žuri s prodajom nekretnine i imate mogućnost opremanja i kupnje novog namještaja, to može biti dobra odluka. Nekretnina koja je spremna za useljenje primamljivija je kupcima, a uz to izgleda bolje u oglasniku. Sve to rezultira bržom prodajom, no je li isplativo? Odgovor na ovo pitanje varira ovisno o stanju na tržištu nekretnina i investiciji koju planirate. Opremljena i uređena nekretnina kojoj nije potrebno adaptiranje, postići će nešto višu cijenu.
Prilikom uređenja i opremanja nekretnine, neophodno je da prostor uredite u skladu. Ako planirate preuređenje samo nekih prostorija, zadržite boju i izgled namještaja s ostatkom prostora. Moderno uređenje jedne prostorije može napraviti kontra efekt kod kupaca, kojima će se odmah javiti potreba za preuređenjem drugih prostorija. To može dovesti do dodatnih troškova i odbiti ih od kupnje.

Postupak uređenja i opremanja nekretnine je sljedeći:
– Izbacite sve nepotrebne stvari i stari namještaj iz nekretnine, te ju očistite.
– Pronađite sve stvari koje treba popraviti, poput oštećenih zidova, prljavih fuga, parketa i sličnog.
– Napravite raspored novog namještaja u prostoriji, tako da znate potrebne dimenzije i mjesta na kojima će biti. Nastojte ne blokirati prirodnu svjetlost s namještajem.
– Naručite i postavite namještaj u nekretninu.
Ova 4 koraka na papiru izgledaju jednostavno, no mogu oduzeti mnogo vremena. Ako se do sada niste okušali u ovim stvarima, bit će potrebno nešto više vremena, ali rezultati će zasigurno biti vidljivi. Nakon što ste uredili i opremili nekretninu, možete unajmiti profesionalnog fotografa koji će napraviti njene slike, te možete krenuti s oglašavanjem i prodajom.
„Prirodna svjetlost može vam pomoći kod prodaje nekretnine, jer će ju učiniti vizualno privlačnijom i prostranijom. Nastojte dogovarati razgledavanja po danu, kako bi potencijalni kupci vidjeli nekretninu u punom sjaju, što im može pomoći u donošenju pozitivne odluke oko kupnje.“
Postoje i neke firme koje se bave home staging uslugama, a oko savjetovanja vezano uz prodaju nekretnine može vam pomoći i agencija za nekretnine. Agencija za nekretnine pomoći će vam i u nizu drugih stvari u procesu prodaje, a sve razloge za njihovo angažiranje možete pročitati u tekstu: http://pantovcak-nekretnine.hr/zasto-angazirati-agenciju-za-nekretnine/

Isplati li se opremanje nekretnine?
Ako planirate ubrzati proces prodaje i postići veću vrijednost nekretnine, uređenje i opremanje nekretnine je dobar korak. Naravno, to je investicija za koju morate uložiti dodatni novac, ali vam se može biti isplativa. U slučaju da vam budžet dozvoljava, možete angažirati nekoga za kompletno uređenje i opremanje, te tako uštedjeti vrijeme. U protivnom, u ovaj pothvat se možete uputiti sami.