Kupnja nekretnina u izgradnji

Ako razmišljate o kupnji nekretnine, tada je kupnja nekretnina u izgradnji najbolji odabir. Razloga za to ima puno, tako ćete uštedjeti, moći nekretninu urediti prema vlastitim željama i dobiti novogradnju. Nije sve tako bajno, jer ćete za useljenje trebati čekati dok se nekretnina ne izgradi, a postoji i mnogo stvari na koje morate obratiti pažnju, jer ovo može biti veoma riskantan potez. Kroz ovaj tekst napisati ćemo vam sve prednosti i mane kod kupnje nekretnina u izgradnji, te vas uputiti na koje stvari trebate pripaziti prilikom kupnje.

Jeftinija cijena za objekte koji se tek grade

Kod kupnje nekretnina u izgradnji, njihova cijena je nešto niža od onih koje su već izgrađene. Ako planirate investirati u nekretnine i ostvarivati zaradu kroz pasivan prihod tijekom turističke sezone ili vam nije hitno preseljenje, tada je ovaj korak veoma pametan. Međutim, na umu treba imati i to da je ovo veoma rizičan potez, te prije kupnje je nužno provjeriti sve informacije o investitoru i građevinskoj tvrtki.

Uređenje prostora prema želji

Još jedna prednost koju donosi kupnja nekretnina u izgradnji je što prostor možete urediti prema vlastitim željama. Većina izvođača radova dopušta odabir parketa ili pločica, te namještaja prema vašim željama, što vam može znatno uštedjeti vrijeme i novac potreban za naknadno preuređenje prostora. Ovo je bitna prednost koju moramo istaknuti i razlog zbog kojeg se mnogi odlučuju na kupnju prije izgradnje.

Novogradnja je prednost, no treba biti oprezan

Kada kupujete nekretninu u izgradnji, vi ne možete znati kako će izgledati gotov produkt. U današnje vrijeme gradi se nevjerojatnom brzinom i treba biti oprezan kod provjere izvođača radova. Novogradnja je naravno bitna, no još je bitnije kako je ona izgrađena. Novogradnje na turističkim mjestima grade se nevjerojatnom brzinom, što dovodi do pada kvalitete objekta. Zbog toga je neophodno prethodno provjeriti prijašnje objekte koje je gradila ista tvrtka, kako biste bili sigurni da će gotov produkt biti kvalitetan i opravdati plaćenu cijenu.

Oprez prilikom kupnje nekretnina u izgradnji

Nakon što smo naveli sve prednosti i razloge zbog čega biste trebali razmisliti o kupnji nekretnina u izgradnji, moramo vas savjetovati o mogućim rizicima. U mnogim kupoprodajnim procesima postoji više sudionika, te je prije nego što se opustite u kupoprodajni proces obavezno provjeriti tko su njegovi sudionici. To su najčešće:

 • Investitor (vlasnik novogradnje, koji prodaje stanove ili cijelu zgradu)
 • Izvođač radova (tvrtka koja gradi nekretninu)
 • Kupac (osoba koja kupuje stan ili zgradu)
 • Posrednik (agencija za nekretnine koja posreduje u prodaji)
 • Banka investitora (koja financira gradnju zgrade)
 • Banka kupca (koja financira kupnju stana ili zgrade)
 • Odvjetnik
 • Osiguravajuće društvo

Mnogi kupci prilikom kupnje nastoje izbjeći angažiranje agencije za nekretnine, kako ne bi plaćali proviziju na kupnju. To može biti veoma riskantan korak, jer su kupci najčešće neinformirani i mogu biti lako prevareni. U slučaju da prodavatelj nastoji izbjeći angažiranje agencije za posredovanje nekretninama, budite veoma oprezni…

Agencije za nekretnine i njeni zaposlenici poznaju zakone i moguće prijevare, te donose sigurnost u kupoprodajni proces. Kod kupnje nekretnina u izgradnji, veoma je važno da uz sebe imate profesionalce, koji će vas osigurati od mogućih prevara.

Kupnja nekretnina u izgradnji može biti veoma riskantna, stoga morate obratiti pažnju na sljedeće stvari:

 • Provjeriti tko je investitor gradnje, te je li solventan?
 • Provjeriti tko prodaje ili posreduje u prodaji nekretnine?
 • Tko financira izgradnju nekretnine – kapital investitora ili kredit banke?
 • Provjeriti zemljišne knjige i postoje li neki neriješeni postupci na parceli, odnosno zemljištu na kojem se gradi?
 • Zatražite detaljni uvid u projekt i sve ostale dokumente (građevinska dozvola, vlasnički i posjedovni list…).

Ovo su samo neke od najvažnijih stvari na koje morate pripaziti. Ako ste se odlučili na kupnju nekretnine sami, tada i prilikom gradnje morate pripaziti na:

 • Odnos investitora i okolnih susjeda.
 • Da li je investitor i dalje solventan, te da li mu prijeti stečaj ili blokada?
 • Poštuju li se rokovi izgradnje, projekt i kvaliteta objekta?

Ako ste se odlučili na kupnju nekretnine u izgradnji, naš savjet je da se ne upuštate sami u kupnju. Kupnja nekretnina u izgradnji donosi sa sobom velike rizike i mogućnost prevare, a u pitanju je velik financijski pothvat. Agencija za nekretnine za vas će provjeriti sve stvari i pobrinuti se da kupnja prođe sigurno i da vaša investicija bude opravdana.