Prodaja nekretnine nije jednostavna i nerijetko nekretnine dugo vremena čekaju nove vlasnike. Kako bi prodaja ipak prošla u što kraćem vremenu i nekretnina dosegla što veću cijenu, potrebno je posvetiti se pripremi nekretnine za prodaju. Osim čišćenja i uređivanja nekretnine, te određivanja realne cijene, veoma važan korak je i prikupiti sve papire od nekretnine koju namjeravate prodati. Kroz ovaj tekst nastojat ćemo Vas uputiti u sve korake koje je potrebno obaviti prije postavljanja nekretnine na prodaju, te Vas savjetovati kako odraditi koji korak.

Koja je nekretnina podobna za prodaju?

U slučaju da ste se odlučili prodati nekretninu, neophodno je da su vlasnička i građevinska dokumentacija uredne, te da su dostupne na uvid budućem kupcu. Ta dokumentacija potvrđuje vlasništvo nekretnine, te njenu legalnost. Kroz vlasnički list može se utvrditi postoje li kakvi upisani tereti povezani s nekretninom, koji bi u slučaju da postoje mogli preći na novog vlasnika. Osim toga, potrebno je dokazati i legalitet nekretnine s građevinskom i uporabnom dozvolom. Vlasništvo nekretnine i njen legalitet nisu međusobno povezani, stoga je neophodno uskladiti stanje u gruntovnici i u katastru kako bi imali potpuno legalnu nekretninu. Primjerice, moguće je da ste vlasnik nekretnine 1/1, no ona nije izgrađena prema nacrtu važeće građevinske dozvole zbog čega ne možete dobiti uporabnu dozvolu. Veoma je bitno i da su svi suvlasnici, u slučaju da nekretnina nema samo jednog vlasnika, sukladni s njenom prodajom. U slučaju da Vaša nekretnina zadovoljava sve ove uvjete, sljedeći korak je priprema prostora za prodaju.

Kako pripremiti nekretninu za prodaju?

Prvi dojam veoma je važan kod kupnje bilo koje stvari, a jednako je i s nekretninama. Zbog toga je veoma važno da nekretninu pripremite za prodaju i razgledavanje potencijalnih kupaca. Sankcioniranje svih oštećenja u nekretnini je od presudne važnosti, kako potencijalni kupci koji dođu razgledavati nekretninu ne steknu pogrešan dojam oko njenog prethodnog održavanja. Osim toga, možete se odlučiti i na renovaciju kako biste postigli što bolju cijenu, a neophodno je i da nekretnina bude što urednija. Ako se odlučite za renovaciju, potrebno ju je izvesti što osnovnije i uzeti u obzir da „Vaša percepcija uređenja“ ne mora nužno izgledati ljepše i drugima tj. konkretnom kupcu.

Nije samo uređenje interijera važno, već je i eksterijer od presudne važnosti kod pripreme nekretnine za prodaju. U slučaju da nekretnina ima okućnicu, pobrinite se za to da ju uredite i učinite što ljepšom vizualno. Ona je prva stvar koju će potencijalni kupci nekretnine vidjeti kod dolaska na razgledavanje i u slučaju da na njih ostavi pozitivan dojam to je bod više da se odluče na kupnju.

Kako odrediti realnu cijenu nekretnine?

Previsoka početna cijena odbiti će potencijalne kupce kod same pretrage nekretnina u oglasniku. Zbog toga je veoma važno da odredite realnu cijenu nekretnine, ovisno o nekoliko bitnih faktora određivanja cijene. Kod određivanja cijene u obzir morate uzeti lokaciju, vrstu, stanje, opremljenost i veličinu. Za određivanje realne cijene nekretnine neophodno je da budete objektivni i da cijenu formirate ovisno o tržištu nekretnina na lokaciji gdje se Vaša nekretnina nalazi. Prilikom određivanja cijene imajte na umu da kod prodaje nekretnine morate biti spremni spustiti cijenu do određene razine, stoga uvijek stavite nešto veću cijenu od minimuma za koji ste spremni prodati nekretninu. Kod ovog, kao i kod svih ostalih koraka koje morate napraviti prilikom prodaje nekretnine, možete se odlučiti angažirati agenciju za nekretnine koja će Vam znatno pomoći kod pripreme i prodaje nekretnine. Koje su sve prednosti i zbog čega Vam je agencija potrebna, saznajte u nastavku.

Zbog čega angažirati agenciju za nekretnine kod prodaje?

Kod prodaje nekretnina niste obavezni angažirati agenciju za nekretnine, no ona Vam može donijeti puno koristi. Prva stvar koju agencija za nekretnine donosi je sigurnost. Budući da se ovdje radi o prodaji nekretnine i velikim novcima, veoma je bitno da sve prođe sigurno i da ne ostanete prevareni. Tu će Vam dugogodišnje iskustvo i pravno znanje agencije osigurati provedbu procesa kupoprodaje. Prednost agencije je i stručno savjetovanje vezano uz pripremu nekretnine za prodaju, te određivanje realne cijene. Agenti za nekretnine prate tržište cijena i nisu emotivno vezani uz nekretninu kao osoba koja ju prodaje. Upravo zbog toga, agenti će dati puno objektivniju analizu vrijednosti nekretnine.

Prednosti agencije kod prodaje nekretnine su i profesionalno slikanje nekretnine, te reklamiranje nekretnine koja je na prodaju. Agencijama se nerijetko javljaju klijenti zainteresirani za kupnju određenih nekretnina, koji niti ne gledaju oglasnike. Upravo zbog toga agencija Vam može pronaći kupca puno brže nego Vi sami, a oni ulažu i novac u marketing nekretnina koje su na prodaju preko njihove agencije.

Detaljnije o tome koje su prednosti i zašto angažirati agenciju za nekretnine možete pročitati u našem tekstu: http://pantovcak-nekretnine.hr/zasto-angazirati-agenciju-za-nekretnine/