Veliki životni korak za svaku osobu kupnja je nekretnine i ona zahtjeva ulaganje velike svote novčanih sredstava. Upravo zbog toga veoma je bitno da kupnja prođe sigurno, te da kupljena nekretnina doista vrijedi uloženi novac. Na što sve trebate paziti prilikom kupnje i kako odabrati nekretninu koja će zadovoljiti Vaše potrebe donosimo u nastavku.

Kako odabrati nekretninu?
Prva stvar koju morate napraviti prilikom kupnje je odabrati nekretninu koja zadovoljava Vaše zahtjeve. Prilikom odabira nekretnine obratite pozornost na lokaciju i mikrolokaciju nekretnine, građevinsku izvedbu radova, općenito stanje i održavanost nekretnine, te koliko iskoristivog prostora trebate. Napišite što očekujete od Vaše nove nekretnine, koji su Vam prioriteti i prema tome krenite u potragu za idealnom. Imajte na umu da zahtjevi moraju biti u granici s vašim budžetom.
U slučaju da niste upućeni u načine kupnje nekretnine, veoma je bitno da se informirate o svim potrebnim koracima kako Vaše novčano ulaganje ne bi bilo rizično. Morate sakupiti sve potrebne informacije o tome kako se provodi postupak kupoprodaje, na koji način se formira ugovor, te prijepis nekretnine na Vaše vlasništvo.

Razni privatni oglasi koji se mogu naći u ponudi oglasnika imaju mnogo nekretnina iz kojih svatko može pronaći idealnu nekretninu za sebe, no pregledom ponude nekih agencija za nekretnine sigurni ste u pravnu dokumentaciju nekretnina iz njihove ponude i sigurnost prilikom kupnje. Osim toga, mnoge nekretnine koje prodaju agencije dostupne su isključivo u njihovoj ponudi, što znači da ih među privatnim oglasima u oglasnicima ne možete pronaći.

Na što paziti prilikom kupnje nekretnine?
Prilikom kupnje nekretnine morate paziti na nekoliko stvari, a najbitniji su naravno papiri nekretnine i sama nekretnina. Nemojte žuriti prilikom kupnje! Ovo je veliki financijski pothvat i veoma je važno da kupite ono s čime ćete uistinu biti zadovoljni. Posjetite i razgledajte nekretninu za čiju kupnju ste zainteresirani, te detaljno pregledajte sve prostorije i stanje nekretnine. Posvetite se pregledu i nemojte samo prošetati kroz nekretninu. Postavite sva pitanja o nekretnini koja vas zanimaju kako biste mogli odlučiti da li je nekretnina idealna za vas ili nije.

Osim samog pregleda nekretnine, morate pregledati i vlasničku i tehničku dokumentaciju. Kako biste bili sigurni da je vlasništvo nekretnine uredno i da na nekretnini nema nikakvih tereta koji bi se kupnjom mogli prebaciti na Vas, veoma je bitno da detaljno provjerite dokumentaciju nekretnine. Bitne stvari koje morate provjeriti su vlasništvo nekretnine i jesu li u slučaju da nekretnina ima više suvlasnika svi složni za prodaju, te legalnost same nekretnine. Nekretnina može biti u nečijem vlasništvu i u slučaju da nije legalno sagrađena, te zbog toga obratite oprez na svu dokumentaciju. U slučaju da niste upoznati s ovim dokumentima, svakako biste trebali angažirati neku stručnu osobu da provjeru obavi umjesto Vas.

Donošenje konačne odluke i provedba kupoprodaje
Kupnja nekretnine odluka je koja se tiče velike svote novaca i veoma je važno da ne žurite s kupnjom. Odvojite vrijeme za kupnju nekretnine i donošenje konačne odluke. Ovo je jedna od investicija s kojom nikako ne biste trebali žuriti i koja se kod većine ljudi događa jednom u životu. Stoga dobro razmislite da li je nekretnina koja vam je zapela za oko i koju ste razgledali mjesto na kojem želite provesti ostatak svojeg života.
Konačan korak nakon što ste detaljno pregledali nekretninu i svu dokumentaciju, te se odlučili na njenu kupnju je provedba postupka kupoprodaje. Proces kupoprodaje nekretnine najčešće se obavlja u s potpisivanjem predugovora i ugovora. Sklapanje predugovora o kupoprodaji i isplaćivanja predujma (kapare) koji najčešće iznosi 10% kupoprodajne cijene nekretnine prvi je korak. U slučaju da kupac jednostrano i neopravdano odustane od kupnje, prodavatelj zadržava predujam, dok u slučaju da prodavatelj odustane kupcu vraća dupli iznos predujma. I predugovor i ugovor o kupoprodaji se mogu ovjeriti kod javnog bilježnika. Ovjeravanje predugovora nije obavezno, no konačni ugovor je obavezno ovjeriti te sačiniti i par ovjerenih kopija.

Agencija za nekretnine može vam pomoći

Agencija za nekretnine i njeni stručni zaposlenici mogu vam znatno pomoći kod kupnje nekretnine. Osim što ćete nekretninu dobiti bez potrebe za obavljanjem pravnih stvari, agent za nekretnine detaljno će pregledati nekretninu koju namjeravate kupiti, objektivno odrediti njenu cijenu i pomoći vam prilikom pregledavanja dokumenata nekretnine. Također, kod samog procesa provedbe kupoprodaje agencija će vam jamčiti sigurnost, te ćete nekretninu kupiti prema principu „ključ u ruke“. Za ovako veliki financijski pothvat zasigurno biste trebali angažirati stručne ljude koji će osigurati da cijeli proces kupnje prođe sigurno. Agenti za nekretnine imaju dugogodišnje iskustvo i znanje, te ćete prilikom kupnje uštedjeti puno vremena i biti sigurni da nekretnina koju kupujete opravdava cijenu.