Odlučili ste se na prodaju nekretnine, kreirali ste oglas i počeli su vam se javljati prvi kupci. Nakon dogovora, bliži se vrijeme kada će doći pogledati nekretninu koju prodajete i polako vas lovi panika. Ne morate brinuti, kroz ovaj tekst ćemo vam ukazati na to kako se pripremiti i pristupiti razgledavanju nekretnine, kako bi na kupce ostavili što bolji dojam i nekretninu prodali što prije.

Priprema nekretnine za razgledavanje

Prije razgledavanja, veoma je važno da sredite nekretninu koju prodajete. Na slikama se mali nedostatci nekretnine mogu sakriti, no prilikom razgledavanja kupac će moći izbliza pogledati svaki kutak nekretnine. To znači da nećete uspjeti sakriti njene nedostatke, te je veoma važno da ih prije toga sanirate.

Prva stvar koju morate napraviti je proći vašu nekretninu, kao da je vi idete razgledati. Tako ćete se staviti u ulogu kupca i imati priliku iz njegove perspektive doživjeti nekretninu. Sasvim je sigurno da ćete primijetiti neke stvari koje bi ga mogle odbiti od kupnje, te ih je potrebno popraviti.

Najčešće stvari koje odbijaju kupce kod razgledanja nekretnine su:

  • Neuređena okućnica – Prva stvar koju će vaši posjetitelji vidjeti prilikom dolaska kod nekretnine je okućnica. Vjerujemo da i sami znate da je prvi dojam najvažniji i da je potrebno vrijeme da se promijeni. Neuređena okućnica i negativan prvi dojam mogu biti glavni razlozi za odbijanje kupnje nekretnine. Uredite okućnicu i učinite prvi dojam što boljim, tako će i cijelo razgledavanje proći bolje, jer se na pozitivan dojam veže gledanje stvari s pozitivne strane.
  • Sitni popravci, koje ste mogli napraviti sami – Odaju dojam da se o nekretnini nije brinulo. Ako kupac primijeti neke stvari koje ste mogli ispraviti, stvaraju mišljenje o tome da nekretnina može sakrivati i neke veće nedostatke.
  • Dotrajali namještaj – Ako se u nekretnini nalazi namještaj koji ste i sami htjeli zamijeniti, bolja je odluka izbaciti ga iz nekretnine i tako osloboditi prostor neke sobe, nego da on stvara negativno okruženje.
  • Neurednost nekretnine – Nitko ne želi doći razgledati nekretninu koja je neuredna. Obavezno prije razgledavanja očistite i uredite nekretninu.
  • Prljavština i prašina – Prije razgledavanja detaljno očistite nekretninu, operite prozore i obrišite prašinu. Tako će nekretnina izgledati puno bolje u očima potencijalnih kupaca i dati dojam nekretnine o kojoj se je brinulo.
  • Slike obitelji, četkice za zube i slične stvari – Veoma je bitno da kupcu pokažete da je nekretnina odmah useljiva. Tako će njegova odluka oko kupnje biti brža i nekretnina može steći prednost u odnosu na druge koje su im bile u užem odabiru. Uklonite sve sentimentalne stvari, slike obitelji ili četkice za zube i bočice šampona.

Uvijek se kaže da je priprema pola posla, a kod razgledavanja je i više od toga. Stoga se pobrinite da nekretninu pripremite i uredite prije razgledavanja, jer ćete tako postići znatno bolje rezultate.

Kako pristupiti razgledavanju?

Razgledavanju nekretnine morate pristupiti veoma ozbiljno i profesionalno. Potencijalni kupci koji dolaze u razgledavanje imaju vašu nekretninu u užem izboru i ovo je zadnji korak koji morate učiniti dobro, kako bi se odlučili na njenu kupnju. Pobrinite se da dogovori za razgledavanje prođu što bolje i budite što brži kod odgovaranja.

Kupci dolaze u dogovoreno vrijeme i dočekati ćete ih na samom ulazu u nekretninu. Pokušajte biti što pozitivniji, kako bi se ta emocija prenijela na njih. Kada su došli u razgledavanje, oni ne žele slušati vaše obiteljske priče i tradicije, stoga im ponudite samo najbitnije informacije vezane uz nekretninu. Uputite ih u povijest nekretnine, te u bitne stvari vezane uz susjedstvo. Naglasite prednosti nekretnine i razloge zbog kojih je upravo ova nekretnina dobar odabir.

Prilikom razgledavanja, budite spremni očekivati pitanje vezano uz cijenu. Pregovori o cijeni nekretnine su nešto zahtjevniji i njima pristupate tek kada dobijete pozitivan odgovor od kupaca, no tijekom razgledavanja možete napomenuti da ste spremni spustiti cijenu.

Razgledavanje može biti dugotrajan proces

Prije prodaje nekretnine, možete proći razgledavanje s puno kupaca. To zahtjeva dosta vremena, kao i cijeli proces prodaje nekretnine. Ako želite što prije prodati nekretninu i pritom uštedjeti vrijeme, možete se odlučiti angažirati agenciju za nekretnine. Tako ćete prodati nekretninu bez brige oko prodaje, jer će agencija za vas učiniti sve potrebne korake:

  • Pregled nekretnine i utvrđivanje realne cijene
  • Oglašavanje nekretnine
  • Razgledavanje nekretnine i pregovori oko cijene
  • Rješavanje papirologije i sigurnost oko cijelog procesa

Vaše je samo da se odlučite na konačni korak i prodaju nekretnine, a ostali dio procesa će za vas odraditi agencija Pantovčak nekretnine!