Karakteristike čistih papira nekretnine
Kupnja nekretnine veoma je zahtjevan pothvat za neiskusne i bitno je da znate što predstavljaju čisti papiri nekretnine. Prijevare putem prodaje nekretnina su rijetkost, no i dalje se mnogi pokušavaju okoristiti neznanjem kupaca i prodati im nekretninu koja nema urednu papirologiju. To kupcima može predstaviti značajne probleme nakon kupnje i dodatni trošak, te se kupnja nekretnine nikako ne bi trebala svoditi samo na provjeru nekretnine tijekom razgledavanja. Idealna nekretnina osim što zadovoljava sve Vaše potrebe, mora imati i uredne papire kojima se potvrđuje njeno vlasništvo i legalitet. Da bi se izbjegli svi problemi potrebno je znati karakteristike čistih papira nekretnine, a sve o tome donosimo Vam kroz daljnji tekst.

Što su čisti papiri nekretnine?
Čisti papiri nekretnine predstavljaju uredan vlasnički list i građevinsku dokumentaciju. Mnogi smatraju da je dovoljno potvrditi vlasništvo nekretnine prilikom kupnje, no veoma je bitno da pregledate sve papire nekretnine. Dijelimo ih na vlasničku dokumentaciju i građevinsku dokumentaciju, te ćemo sada o svakoj od njih detaljnije napisati kako biste prilikom kupnje znali na što trebate obratiti pažnju.

Vlasnička dokumentacija nekretnine
Vlasništvo (1/1) omogućuje najbrži i najjednostavniji prijenos nekretnine kupcu jer imamo samo jednog prodavatelja i znamo što njegovo pravo vlasništva točno predstavlja u naravi. Problem se može javiti kod kupnje stana u zgradi koja nije etažirana. U tom slučaju vi kupnjom stana stječete suvlasništvo nad dijelom zgrade, a ne točno definirano mjesto u toj zgradi. Iako u većini slučajeva ovo ne predstavlja problem, jer ni ostali suvlasnici zgrade nemaju etažirane stanove, puno je bolje kada je zgrada etažirana i kada je sve potvrđeno na papiru. Idealna je situacija kada prodavač ima etažno vlasništvo stana, koje prikazuje točan dio zgrade koji je u njegovom vlasništvu.
Više suvlasnika nekretnine usporava proces prodaje jer je za uspješnu prodaju potrebno imati suglasnost svih suvlasnika i potpis na kupoprodajnom ugovoru. Najjednostavnije je da se prethodno izda punomoć jednom od suvlasnika ili nekoj trećoj osobi koja će obaviti sve potrebne radnje kako bi se realizirala prodaja.
Mogući slučaj s kojim ćete se susresti prilikom kupnje nekretnine je vlasništvo nekretnine ili stana koje je opterećeno založnim pravom banke. To se događa kada vlasnici kupe nekretninu pomoću zajma od banke, no to ne znači da papiri nekretnine nisu čisti, jedino je važno da je iznos dugovanja prodavatelja manji od prodajne cijene nekretnine. Tada će kupac nekretnine banci isplatiti dugovanje za zatvaranje kredita, a ostali iznos uplatiti prodavatelju. Kako biste imali dodatnu sigurnost možete angažirati agenciju za nekretnine, koja će Vam pomoći prilikom kupoprodaje i obje strane osigurati od mogućih prevara.

Građevinska dokumentacija nekretnine
Osim vlasničke dokumentacije koja potvrđuje pravo vlasništva nekretnine, prilikom kupnje bitna je detaljna provjera građevinske dokumentacije nekretnine. Ona potvrđuje da je nekretnina legalna i da nećete imati problema nakon njene kupnje. Mnogi mislite da je dovoljna provjera vlasničkog lista, no to što je netko vlasnik nekretnine ne znači da je ona legalno sagrađena.

Građevinska dozvola odobrava gradnju nekretnine prema prostornom planu, a izdaje se prije početka gradnje. Drugi dokument je uporabna dozvola koja potvrđuje da je nekretnina izgrađena u skladu s građevinskom dozvolom i da se može koristiti. Ona je najbitniji dokument svake nekretnine, jer potvrđuje njen legalitet. Nakon tehničkog pregleda nekretnine izdaje se uporabna dozvola, te njeno posjedovanje za objekte koji su sagrađeni nakon 2008. godine garantira i urednu građevinsku dozvolu.

Objekti izgrađeni prije 15. veljače 1968. godine mogu zatražiti uporabnu dozvolu, iako građevinsku nikada nisu ni imali (jer se do tada nije niti izdavala). Uvjet za to je da imaju jednake gabarite kao i prilikom izgradnje, te da nisu nadograđivani tijekom godina. Takve objekte se tretira legalnima uz predočenje uvjerenja iz katastra da je građevina izgrađena prije 1968.g. Ono se donosi na temelju izrađene avio snimke iz zraka. Dakle, sve što se prije te godine izgradilo, a da nije promijenilo svoj oblik, podrazumijeva da ima valjanu uporabnu dozvolu.

Na tržištu postoji mnogo nekretnina koje nemaju uredne papire, te kupnja nekretnine bez adekvatnog znanja predstavlja veliki rizik. Možete kupiti nekretninu koja nije legalna, bez da ste toga svjesni. Zbog toga je veoma važno da prilikom kupnje nekretnine za sigurnost angažirate agenciju za nekretnine. Zaposlenici svake agencije za nekretnine moraju imati položene određene testove i to jamči za njihovo znanje i stručnost, svakodnevno su u kontaktu sa tržištem i uglavnom rade „na terenu“. Takav rad ih priprema na gotovo sve situacije koje se mogu odigrati u kupoprodaji. Oni će Vam pomoći kroz cijeli proces kupnje i određivanja realne vrijednosti nekretnine, te će detaljno provjeriti papirologiju i kvalitetu nekretnine. U slučaju da prodajete nekretninu, angažiranjem agencije za posredovanje nekretninama možete dobiti savjete o svim papirima i koracima koje morate poduzeti da bi papiri bili čisti, te lakše pronaći potencijalne kupce nekretnine.